|
|
Lån  


 



Hvad betyder tvillinger?
Tvillinger er to personer der er resultatet af samme graviditet og derfor fødes næsten samtidig af samme moder.

Tvillinger kan være enæggede eller tveæggede.

Ca. 1 ud af 100 graviditeter resulterer i tvillinger, hvor toæggede er de mest almindelige. Disse har hver sin moderkage og bliver som regel ikke mere ens end andre søskende. Enæggede tvillinger har fælles moderkage, er altid af samme køn og har de samme arvede egenskaber.

Enæggede (monozygote) tvillinger opstår ved at en enkelt befrugtet ægcelle deler sig og bliver to selvstændige fostre inden for de første 14 dage efter befrugtningen. Enæggede tvillinger har derfor identisk arvemateriale. Alle egenskaber som er arveligt bestemt, som f.eks. blodtype og øjenfarve, er derfor helt ens hos enæggede tvillinger. De vil altid være af samme køn.

Man kan ikke være "arveligt disponeret" til at føde enæggede tvillinger.

Tveæggede (dizygote) tvillinger opstår ved at to forskellige ægceller bliver befrugtet med hver sin sædcelle. Disse har hver sin moderkage og bliver som regel ikke mere ens end andre søskende. De to resulterende fostre vil arvemæssigt ikke ligne hinanden mere end andre søskende, og kan derfor være af samme eller hvert sit køn. Der kendes enkelte eksempler på at tveæggede tvillinger har forskellige fædre og således kun er halvsøskende.

I nogle familier er der en arvelig tendens til at føde tveæggede tvillinger. Kvinder som selv er tveæggede tvillinger, og deres søstre, har en større chance for selv at få tveæggede tvillinger.

Der er større sandsynlighed for at få tvillinger ved kunstig befrugtning, da man som regel vil sætte mere end et befrugtet æg op i kvindens livmoder.









Information på sider:

Hvad ved man om det at får tvillinger - Babylegetøj - Babyting - Børnetøj - Bøger - Der fødes flere og flere tvillinger - Børnev&lig;relset - Børn og Baby - Hvem får tvillinger? - Om amning - Hj&lig;lp og støtte - Om barsel - Hvad skal man v&lig;re opm&lig;rksom på - Om fødslen - Børneportaler -



 Du er her: Tvillinger - Tvillinger -